Puzzelen in de praktijk

Enexis

Toen voor booster Inge Peters de AOW-leeftijd naderde, kon ze nog geen vrede hebben met stoppen. En dus zette ze haar LinkedIn-profiel op ‘open to work’. De interesse was overweldigend en uiteindelijk koos Inge ervoor om haar carrière te verlengen bij Dutch Boosting Group. En dat bevalt haar wel: “Puzzelen in de praktijk, daar hou ik van.”

“Vijf weken nadat ik met pensioen ben gegaan, had ik een nieuwe baan”, vertelt Inge lachend vanuit haar woning in ’s-Hertogenbosch. “Daarbij heb ik vooral op mijn onderbuikgevoel gekozen. Toen ik in het najaar van 2022 op LinkedIn zette dat ik beschikbaar was voor werk, werd ik platgebeld door allerlei bedrijven en organisaties. Uiteindelijk heb ik een paar keer gesproken met de mensen van Dutch Boosting Group en heb ik vooral met mijn onderbuik gekozen. Bij Dutch Boosting Group spatte het enthousiasme er vanaf de eerste kennismaking vanaf. Bovendien sprak ook de methode Systems Engineering mij meteen aan. Hier zitten mensen die gewend zijn om dingen goed te regelen, om structuur aan te brengen. Dat past bij mij.”

Mijn werk is nooit saai. Ieder project is anders en het verandert ook nog eens waar je bij staat!

image-option

Waar houd je je op dit moment mee bezig?

“Sinds december 2022 ben ik voor Dutch Boosting Group Senior Omgevingsmanager bij Enexis Netbeheer. Waar Enexis zich voorheen voornamelijk bezighield met beheer en onderhoud, wordt er nu versneld gebouwd. Dat zijn de projecten waar ik me, samen met mijn collega's, mee bezig houd. De energietransitie speelt een grote rol in ons dagelijks werk, omdat het hele netwerk erop toegerust moet worden om bijvoorbeeld de inzet van zonnepanelen en warmtepompen aan te kunnen. Waar we eerst één project hadden per jaar, zijn dat er nu tien: de versnelling is enorm, vooral omdat we netcongestie willen voorkomen. Het is veel werk en we werken hierin nauw samen met de gemeente. En met andere stakeholders uiteraard.”

En wat vind je daar zo leuk aan?
“Ik vind het leuk dat ik in deze rol alle aspecten van omgevingsmanagement meemaak. Zo houden we ons met het team bezig met grondaankoop, vergunningen, kabels & leidingen, vervuilde grond, de contacten met de gemeente, we laten Bossche bollen bezorgen bij inwoners of andere stakeholders als dat nodig is haha… en nog veel meer! Daarnaast kan ik de ervaring die ik meeneem vanuit mijn vorige functie bij Rijkswaterstaat binnen mijn huidige functie bij Enexis goed kwijt, omdat zij de afdeling Omgevingsmanagement nog grotendeels moesten opstarten toen ik daar binnenkwam. Met de nieuwe Omgevingswet die eraan kwam, was de urgentie en noodzaak daarvan wel duidelijk. Wat ook heel leuk is, is dat die afdeling in de afgelopen jaren enorm gegroeid is. Toen ik begon, was ik de vijfde of zesde medewerker van die afdeling. Nu zijn we met 35 medewerkers. Er was destijds nog niet veel, dus veel moest nog ontdekt worden. Ik vond en vind het leuk om daar onderdeel van te zijn!”

“Wat ook erg leuk is, is de dynamiek van mijn werk. Ieder project anders en het verandert ook nog eens waar je bij staat. Het is absoluut nooit saai. Soms sta ik met mijn poten in de klei, laatst zag ik een transportverdeelstation van binnen… Ik zoek oplossingen voor ingewikkelde uitdagingen. En ik doe werk dat betekenis heeft, ik lever een bijdrage aan de maatschappij.”

Hoe ziet die bijdrage aan de maatschappij er precies uit?
“Die is tweeledig: ik lever dus een bijdrage aan de energietransitie, en dat is uiteraard van groot belang. Daarnaast zorg ik ervoor dat mijn kennis niet verloren gaat. Ik begeleid collega’s, heb een netwerk, kennis, maar ook ervaring in hoe je dingen aanpakt… dat stokje geef ik nu door.”

Wat extra leuk is, is dat er een jonge collega, Wouter, vanuit Dutch Boosting Group nu ook gestart is bij Enexis. Wouter loopt mee met projecten en overleggen. Daarnaast hebben we samen een project waarbij Wouter in de lead is en ik meekijk, hem kennis laat maken met mijn interne en externe netwerk en tips geef vanuit mijn ervaring. Dit doen andere collega's ook en zo komt Wouter steeds meer op stoom. Hij laat zich bovendien de kaas niet van het brood eten; dat is ook mooi om te zien. Het is gewoon leuk om kennis door te geven!”

Je zei net dat een opdracht kan veranderen waar je bijstaat. Kun je daar een voorbeeld van geven?
“Nou… een grappig voorbeeld van een uitdaging waar ik dan onverwacht mee te maken krijg, heeft te maken met een laagspanningskastje dat vervangen moest worden. Dat leek een relatief simpele opdracht te zijn, tot bleek dat dat kastje een monument was! Het mocht dus niet zomaar weg. Na veel rondbellen, veel tijd en moeite, is dat kastje geadopteerd door de Heemkundekring Land van Ravenstein, waar het een plekje heeft gekregen bij een molen. Je kunt denken: wat een gedoe, maar het was vooral heel grappig en ik heb er heel veel lol in gehad! Ik ga binnenkort een keer met mijn partner naar die molen; ik wil graag zien waar het kastje terecht is gekomen!”

Denk je nooit: ik ga gewoon lekker reizen?
“Ja, ik maak heus wel reizen, maar van alleen maar reizen word ik niet blij hoor! Ik wil iets doen wat bijdraagt aan de samenleving, en dat doe ik nu bij Dutch Boosting Group. En ik ben dan wel oma, maar mijn hersenen zijn nog goed. Dus ik vind het ook leuk om ze te gebruiken. Zo lang ik gezond ben en dit kan, ga ik nog even door!”

Klinkt goed! Waar ben je het meest trots op in je werk?

“Dat we zo’n korte lijnen hebben kunnen creëren met verschillende stakeholders. Mijn projecten vinden grotendeels in de omgeving van ’s-Hertogenbosch plaats, en ik heb veel en goed contact met de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zo kan ik gewoon appen met een aantal ambtenaren en hebben we een gemeenschappelijke Teams-omgeving. We hebben op die manier de noodzaak van deze exercitie goed op het netvlies kunnen zetten bij de gemeente, waardoor projecten soepel verlopen. Ik heb mede aan de basis gestaan van dit intensieve contact, en daar ben ik trots op; dat vind ik heel fijn om te doen!”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Dat weet ik nog niet. Ik ben voorlopig nog fijn aan het werk, en wat daarna komt, laat ik maar lekker over mee heenkomen!”

object

Ook interessant