hero-object

Participatie en de omgevingswet

Surf je mee of loop je de golf mis?

hero-image
hero-object

Op 1 januari 2024 is-ie (eindelijk) ingegaan: de Omgevingswet. Een wet die vele kansen en mogelijkheden biedt als het gaat om participatie; participatie is immers nu een vast onderdeel bij elke ontwikkeling. Voor zowel gemeenten als ontwikkelaars opent dit nieuwe mogelijkheden om waarde toe te voegen aan hun projecten, en tegelijkertijd vraagt het natuurlijk ook wat. Eén ding weten we zeker: de participatiegolf komt er hoe dan ook aan. De vraag is: surf je mee of loop je de golf mis?

Bij Dutch Boosting Group helpen we je graag om op een goede manier mee te surfen en op die manier waarde toe te voegen aan je projecten. Dat is overigens niet verplicht. Volgens de Omgevingswet heeft de initiatiefnemer de plicht om aan te geven óf er een participatietraject doorlopen is en wat er gedaan is met de resultaten. 'Nee' is daarop dus ook een antwoord. De bedoeling is wel dat de initiatiefnemers gestimuleerd worden om een afweging te maken. Daarnaast is op 26 oktober 2023 het wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’ aangenomen, dat overheden (zoals gemeenten) verplicht om voor 2027 participatiebeleid vast te stellen.

Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen stellen nu dit beleid op, en met goede reden vinden wij! Dit betekent namelijk dat participatie, in welke vorm dan ook, een steeds grotere rol gaat spelen in (ruimtelijke) ontwikkelingen. En dat is waardevol. Waarom? Door belanghebbenden actief te betrekken bij het gehele proces, kunnen projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers beter inzicht krijgen in lokale behoeften en belevingen die van invloed zijn op hun projecten. Hierbij kunnen inwoners worden beschouwd als lokale experts, waarvan de plaatselijke expertise, kennis en ideeën van onschatbare waarde zijn. Door deze in te zetten bij het vormgeven van projecten, verrijk je projecten met frisse ideeën én zorg je ervoor dat ze gedragen worden door alle betrokkenen. Kortom: je creëert projecten die in harmonie zijn met hun omgeving.

Naast de kwaliteit van projecten, is ook een soepel besluitvormingsproces belangrijk voor ontwikkelaars. Om vergunningen te verkrijgen, vergt de Omgevingswet in veel gevallen dat participatie goed vormgegeven wordt. Ook draagt een goed georganiseerd participatietraject integraal bij aan meer begrip bij inwoners voor elkaar, de ontwikkelaar en de gemeente. Ook dit zorgt ervoor dat besluitvormingsprocessen vereenvoudigd worden.

Een goed vormgegeven participatietraject getuigt daarnaast van respect vanuit de projectontwikkelaar naar inwoners toe. Projectontwikkelaars komen en gaan, terwijl inwoners zich langdurig in een gemeenschap vestigen. Dat vraagt een open participatiehouding bij ontwikkelaars. Een houding die past bij de lokale context en aansluit bij de tijdshorizon van bewoners. Op die manier bouwen projectontwikkelaars dus (ook) aan duurzame relaties met de gemeenschap op lange termijn.

Kortom, door inwoners te beschouwen als lokale experts, door een open participatiehouding aan te nemen die past bij de lokale context en door te streven naar een goed georganiseerd participatieproces, kweken projectontwikkelaars begrip tussen inwoners onderling en begrip voor hun projecten. Op deze manier kunnen zij een betekenisvolle rol spelen in het vormgeven van leefbare en inclusieve gemeenschappen.

Mee surfen op de participatiegolf? 

Wij helpen je graag! Neem voor meer informatie contact op met één van onze boosters: Jil, Khadija, Gerard of Chamiyah.

Chamiyah de Booij

Neem contact op met
Chamiyah de Booij